MENÜ

VITA NATURA EGÉSZSÉGSZIGET
Az Ön és Családja egészségéért!

Bodza (Sambucus nigra)


Népies neve: Bocfa, bodzabokor, bodzafa, csete, gyepűbodza.


Története: Már az ókori rómaiak és a görögök is ismerték gyógyhatását. Plinius is elismerően írt róla. Dioszkoridész főleg vízhajtásra alkalmazta, de még kígyómarást is kezelt vele. Szent Hildegard sárgaságot gyógyított vele.

Gyógyításon kívül felhasználták szövetek, kelmék festésére, bogyóiból kék, leveléből és kérgéből olajzöld és sárga festéket készítettek.

Baljós képzetek is kapcsolódnak hozzá; Júdás állítólag bodzafára akasztotta fel magát. Sok mese és monda szól a bodzáról, egyes népek szerint szerencsétlenséget hoz, ezért bodzaágat nem vittek a házba. Más népek, például a poroszok szent faként tisztelik, mert fája alatt lakik Puschaits istenség.

A népi gyógyászatban, hazánkban is régóta alkalmazzák hurutos, lázas betegségek ellenszereként, korábban köszvény, rühösség kezelésére is használták.


A növény:


Fás szárú, bokorrá vagy 3-6 méter magas kis fává növő, májustól júliusig virágzó, évelő növény.


Leírás:

Szára és hajtása belül üreges, melyet fehér bél tölt ki. A fiatal hajtások kérge zöld, később szürkésbarna, papírszerű, alatta zöld, rostos réteg található.

Levelei fűrészes szélűek, keresztben átellenesek, páratlanul szárnyasan összetettek, 5 levélkéből állnak. Gyökere karószerű, függőlegesen talajba hatoló.

Jellegzetes, édeskés, bódító illatú virágzata 10-25cm átmérőjű sárgásfehér bogernyő ,  mely lapos tányérra emlékeztet.

Termése fényes, fekete színű három csontárú bogyó, melynek vékony héja, ragadós, vörös édes-savanykás leve van.


Gyűjtése:


Útszéleken, kertekben, törmelékes helyeken, réteken, bozótosokban, nitrogénben gazdag akácosokban, rontott erdőkben találhatjuk meg.


Felhasználható részei: virágzata, érett bogyója, levele


Virágját június-júliusban; a teljesen érett (!) bogyókat augusztus-szeptemberben gyűjtjük.

A virágzat szedését akkor kell elkezdeni, amikor a bogernyő szélén lévő virágok kinyíltak és a középsők még bimbósak.  A virágzatot közvetlenül az elágazás után ollóval vagy késsel metsszük le a bokorról, a vastagabb szárrésszel együtt.

Csak száraz időben szabad gyűjteni! A virágokat ne nyomkodjuk össze, ne sérüljenek meg. Árnyékos helyen, 3-5 cm vastag laza rétegben szárítjuk. Szárítás után a virágok sötétebbek lesznek és illatuk megváltozik.

Az érett terméseket ("bodzabogyókat") ősz elején, mikor lilás-fekete színűek, a virágzathoz hasonlóan kocsánnyal együtt gyűjtik és „bors-szárazra” szárítják, majd lemorzsolják.

Leveleit a virágzás ideje alatt gyűjtik.


Hatóanyagai:


Főbb hatóanyagai közül kiemelendő jelentős (körülbelül 3%) flavonoidtartalma!

Virágzat : flavonoidokat (kvercetint, kempferolt, hiperozidot), izzasztó glikozidokat, rutint, fahéjsav-származékokat, cukrot, emulzinenzimet, illóolajat és   nyálkát, szaponinokat (urzonsav), klorogénsavat, ciánglikozidokat (szambunigrin);

Bogyó: gyümölcssavakat, szerves savakat (almasav, valeriánsav, ecetsav stb.), C(100-130 mg/100 g)-és A-vitamint, flavonoidokat, cukrot, cseranyagot, folsavat, pantoténsavat, nyomelemeket, foszfort, vasat, kalciumot, antociánokat (szambucint), kevés illóolajat;

Levél: nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat mint például szambunigrint. Egyéb: szambucin-alkaloidát, gyantát, cseranyagot, A-provitamint tartalmaz.

Hatásai:


A bodzateát meghűléses megbetegedések, légcsőhurut esetén, izzasztószerként és immunerősítőként használják.

  • Virágja izzasztó és vizelethajtó hatású.

Bőrbetegségek esetén a bodzavirág-vizet is sokféleképpen használhatjuk: zsíros arcbőr megtisztítására, szemborogatásként, szájöblítőként. Krémje jó ránctalanító hatású.

Szemészet: szemcsepp, szemvíz készül belőle.

  • A termések, (valamint a belőlük készült savanyú lekvár) gyenge hashajtó és vizelethajtó, vértisztítóIzzasztó hatása a bodzavirágénál gyengébb. Reumatikus panaszoknál is alkalmazzák (Kneipp-kúra). hatásúak.
  • Levelét reumás bántalmak ellen, továbbá izzasztó, lázcsillapító és vizelethajtónak használják.
  • Kérgét a népi gyógyászatban féregűzésre használják.

 

Elkészítési módok: tea, üdítő, szörp, tinktúra, lekvár, méz, bor, pálinka


Tea elkészítése: 2 teáskanál szárított virágzatot 2dl forrásban lévő vízzel leöntünk, majd 5percig állni hagyjuk. Szűrés után fogyasztjuk. Naponta 2-4 csészényit fogyasszunk belőle. Hatását erősíthetjük, ha forró fürdőt veszünk, majd jól betakarózunk. Reumatikus panaszok esetén 3 héten át napi 3 csésze tea ajánlott.


Házilag szörp, alkoholos ital, méz, leves, színezőanyag, savanyúság, ecet, ketchup készíthető belőle.


Hűsítő, kellemes ízű üdítőt készíthetünk belőle, a következőképpen: 7db nagy, alaposan megtisztított virágfejet és 3db felkarikázott citromot 7 liter vízbe tegyünk,majd egy nap áztatást követően leszűrjük, és 1 kg cukrot, valamint ízlés szerint citromlét adunk hozzá, és újabb 1 napig állni hagyjuk. Ezt követően, hűtve fogyasszuk.

A friss bodzabogyóból gyógylekvárt (Roob sambuci) készítenek, amelyet meghűléskor erősítőként, izzasztóként hat.

 

Kapcsolódó termékek:

Teák:

  • NATURLAND bodzavirág tea

  • Herbária bodzavirág tea

  • Herbária BIO bodzavirág tea

  • Mecsek elhízás elleni tea
  • Mecsek meghűlés elleni tea
  • Herbária elhízás elleni tea

Egyéb:

 

  • Sambucol fekete bodza szirup
  • Dr. Steinberger Bodza Nektár
  • Bio Vita Bodza-feketeribizlilé 50%-os
  • Bio Bodzabogyó szörp
  • Zümi bodzaszörp mézzel
  • Sambo bio bodzaszörp, almás változatban is.
  • Sambo bodzalekvárok
  • Bio+Active Bodzabogyó szelet 21db x 25g csokoládé

 

Asztali nézet